Vær varsom!
Preikestolen

Vær varsom!

Preikestolen er et vakkert sted. Et uforglemmelig sted. Fra seks hundre meters høyde vil du få med deg fantastiske utsikter, og kommer du på en solfylt sommerdag kan du gjerne kose deg med piknik hele dagen. Solen er dog veldig sterk her oppe, så husk solkremen! Preikestolen blir ikke besøkt av hundretusener uten grunn – men dessverre er det mange som aldri reiser hjem. Ja, flere dusin mennesker har dødd på Preikestolen gjennom årene, og det kun fordi de har glemt hvor farlig naturen kan være.

Lysefjord view from Preikestolen cliff in Norway.

Kjenn din plass

Naturen er ikke til å tulle med. Du kan ikke diskutere med den. Du kan ikke finne kompromisser eller overtale den til noe som helst. Den gjør som den vil, og bryr seg fint lite om hva du har i tankene. Preikestolen er en vakker, unik formasjon som absolutt er verdt et besøk. Men vær forsiktig – du vil ikke ende opp på bunnen av Lysefjorden. Spesielt de siste årene har folk falt av Preikestolen hyppig. Dette kommer av en tåpelig lidenskap for «selfies», altså bilder av seg selv. Når du holder telefonen foran deg og smiler dumt inn i kameraet, har du null sjans til å se hva som finnes bak deg. Et par feil skritt, og du faller mot en sikker død. Glem dine selfies – la andre folk knipse deg om du absolutt må være med på bildet. Og sørg for å se deg rundt før du finner hvor du vil stå.

Mange er vant til sikkerhet nå om dagen. Gjerder, sikkerhetsnett, advarsler, videopresentasjoner. Men hva med vett? Varsomhet? Du forstår vel at du ikke kan gå ut på en klippe som stikker ut av fjellet når det er storm? Når det er vind, snø og is? Du forstår vel at du vil dø om du faller ned fra 600 meters høyde?

Kineserne invaderer

Besøkstallene for Preikestolen stiger hvert eneste år, og nå nylig har kinesiske investorer stormet til Norge for å bygge hotell så nærme på Preikestolen som mulig. De har tatt over vandrerhjem, og kjøpt ut parkeringsplasser for å få plass til bussene sine. Dette betyr langt flere mennesker på fjellplatået, og langt større risiko. Heldigvis er kineserne smarte nok til å ikke sette sitt eget liv i fare. Hvorfor klarer ikke andre mennesker å ta like mye ansvar?