Preikestolen
Preikestolen

Preikestolen

Alle har hørt om Preikestolen, men dessverre har ytterst få nordmenn faktisk vært på dette verdenskjente stedet. Ja, de aller fleste som kommer hit er nemlig turister fra andre land enn Norge – er det ikke kjedelig å høre? At folk reiser flere tusen kilometer for å besøke et vakkert, unikt sted i Norge, mens nordmenn selv ikke gidder å ta turen? Det har aldri vært enklere å nå Preikestolen, og utallige reisebyråer tilbyr pakketurer hit for en slikk og ingenting. Besøkstallene øker hvert eneste år, og i det siste har rundt tre hundre tusen mennesker besøkt Preikestolen årlig. Så hva venter du på?

iStock_000047079054_SmallLitt kjapp info

I tilfelle du ikke vet nøyaktig hva Preikestolen er og hvordan den ser ut, kan vi forklare veldig raskt. Det er vakkert platå som stikker ut av et stort fjell i Rogaland fylke. Fjellplatået befinner seg på nordsiden av Lysefjorden, og ligger mer enn seks hundre meter over bakken. Det er ett av de mest besøkte destinasjonene i Norge, og har vært med på en rekke TV-program verden rundt. Alle store naturprogrammer har vært innom, og de fleste turister som setter ut på reisefot i Norge velger å stikke innom Preikestolen. Det tar rundt én time å gå til Preikestolen fra den nærmeste parkeringsplassen, og profesjonelle sherpaer fra Nepal har vært innom for å gjøre stien bedre. Alt i alt er det lite infrastruktur rundt det kjente stedet – og godt er det. Enkelte land har faktisk klagd på sikkerheten rundt Preikestolen, men myndighetene i Rogaland nekter å gjøre det naturlige fjellplatået «sikrere». Folk må ta ansvar for seg selv når de er ute i naturen, det vet vi veldig godt her i Norge. Ingen vil sette opp gjerder på Hafjell, ei heller bør det konstrueres noen sikkerhetsnett rundt Preikestolen.

Et populært sted å besøke

Preikestolen er ett av de mest fotograferte synene i Norge, og ingen forlater det velkjente stedet uten et minne for livet. Hold deg unna om vinteren og våren, for det er faktisk farlig å gå ut på platået. Området rundt er ypperlig egnet for camping, med mindre du vil oppholde deg i Stavanger både før og etter gåturen. Fra Tau ved Stavanger kan du ta en buss opp til så nærme Preikestolen man kan komme, og derfra er det en fin, markert sti hele veien. Vi anbefaler på det sterkeste å overnatte på Preikestolen Basecamp, slik at du kan unnslippe hordene med turister.