Turskikk
Preikestolen

Turskikk

I Norge er vi så heldige at allemannsretten gir oss anledning til fritt å ferdes hvor vi vil i vår fantastiske natur. I mer enn hundre år har Preikestolen i Forsand kommune vært ett av våre aller mest kjente turistmål. Preikestolen er topprangert som utfluktsmål av internasjonale giganter som Lonely Planet og CNN. Hvert år besøker mer enn 300.000 utenlandske turister og nordmenn denne naturperlen for å oppleve den dramatiske utsikten og for å ta ikoniske bilder av seg selv med Lysefjorden, 600 meter under, i bakgrunnen. Hvert år hender det at folk går seg bort eller skader seg, og det har dessverre også forekommet mange dødsulykker.

Stiftelsen Preikestolen investerer millioner i økt sikkerhet

Stiftelsen Preikestolen har som formål å legge til rette for friluftsliv og næringsutvikling i området tilknyttet Preikestolen. I 2014 ansatte stiftelsen sherpaer fra Nepal til å utbedre stien fra parkeringsplassen opp til selve Preikestolen. Det hjalp betraktelig, men antallet turister øker dramatisk hver år. Det danner seg køer ved smale partier, og det hender at Turister klatrer på utsiden av kjettingen for å komme fram. Det er selvfølgelig livsfarlig og helt uakseptabelt, så nå planlegger stiftelsen å investere ytterligere millioner i å forbedre infrastrukturen i området. De ønsker å fjerne flaskehalser og utvide stien. De håper å kunne bygge en service-stasjon med blant annet toalettanlegg i et område ca. 1 km fra selve Preikestolen.

Sikkerhet og kommersialisering av norsk natur

Friluftsloven sier at tilgang til naturen skal være gratis. Mange nordmenn frykter at gratisprinsippet i allemannsretten uthules når det bygges infrastruktur slik at private aktører tjener penger på våre fellesgoder. Vi nordmenn lærer fra barnsben av hvordan vi skal ferdes i naturen på en trygg måte, men mange av de utenlandske turistene som kommer hit har ikke fått den samme innføringen i friluftsliv. De har dermed heller ikke den samme forståelsen, og respekten, for de vanskelige vær- og føreforhold de kan komme til å møte i norsk natur. 300.000 mennesker per år på et så begrenset område som Preikestolen øker sjansen for ulykker, og slitasjen på naturen blir altfor stor. Den jobben Stiftelsen Preikestolen gjør kommer oss alle tilgode.